![](https://dermatologs.lv/getimage/articles/w-677-317/40b6fed8d7914e69cd08bf034cddaa75.jpg)
Laikapstākļiem piemērota ādas kopšana
Dr.Ilze KohaKatrā no četriem gadalaikiem, kas sastopami Latvijā, ādai nepieciešama atbilstoša, piemērota kopšana. Tas ir - mainoties gadalaikam (precīzāk - laikasptākļiem), ādai jāpiemēro noteikti kopšanas līdzekļi.
Vasarā, kad laiks ir silts, tauku dziedzeri darbojas aktīvāk, tādējādi ietaukojot ādu, krēmi ar augstu tauku saturu nav nepieciešami un pat nav patīkami pacientam, jo ir sajūta, ka "krēms neuzsūcas", "āda spīd", ir taukaina, nereti pacienti to raksturo kā "smaguma sajūtu". Šajā laikā piemērojami krēmi ar mazāku tauku saturu - pat fluīdu formā.
Tuvojoties ziemas periodam, laukā gaiss kļūst auksts un mitrs, turklāt bieži ir vējains. Nereti jau rudenī sāk darboties centrālā apkure (radiatori), tiek lietoti sildītāji, biežāk tiek iekurti kamīni, krāsnis, kas sausina gaisu un līdz ar to ādu. Šajā periodā - to var konstatēt jau pēc sajūtām (sausa, velkoša āda, pēc nomazgāšanas ar ūdeni, "pelēcīga", bez mirdzuma, izsausināta etc.), ādai nepieciešama lielāka aizsardzība, tātad, krēmi ar augstāku tauku saturu, lai uz ādas izveidotu papildus tauku aizsargslāni, kā arī intensīvi atgūtu un noturētu ādā mitruma līmeni - mitrinātu ādu.
Atbilstošā krēma piemērošana, nosakāma katram cilvēkam individuāli, attiecīgi, pēc ādas tipa un sajūtām. Tieši tādēļ ir lieliski, ja ir pieejami un ir iespēja izmantot atbilstošās kosmētikas testerus, kas ļauj pamēģināt attiecīgo produktu pirms tā iegādes. Saprast, vai tas ir komfortabls un piemērots jūsu ādai.
Veselīgs uzturs rekomendējams visiem cilvēkiem un ne tikai ādas veselībai, bet organismam un citām sistēmām kopumā. Tas nozīmē sabalansēts pilnvērtīgu uzturvielu un kaloriju daudzums, daudz šķiedrvielu (dārzeņu, augļu, riekstu, graudaugu, pākšaugu u.c.), pēc iespējas mazāk piesātinatās taukskābes (piena produkti, dzīvnieku izcelsmes taukvielas u.c.). Vairāk uzņemt nepiesātinātās taukskābes (valrieksti, linsēklas, rapšu eļļa, zivis u.c.). Pie vieniem no viskaitīgākajiem pieskaitāmi - transtauki, kas rodas produktus cepot. Rekomendējams uzņemt šķidrumu - ūdeni. Atturēties no saldinātiem dzērieniem, sulām, limonādēm, kompotiem – neuztvert tos kā pamata šķidruma uzņemšanas avotu.